Unit Amal Kota Raja Menawarkan Bantuan Kepada Mangsa Banjir

Kg Tanjung Sepat, Kuala Langat 24 Sept – Pas Kawasan Kota Raja telah menghantar beberapa orang anggota Unit Amal ke Kg Tanjung Sepat, Kuala Langat bagi membantu penduduk di kampung tersebut yang telah di timpa musibah banjir.

Penduduk kampung tersebut dan beberapa kampung di sekitarnya telah menghadapi banjir ketika umat Islam di Malaysia sedang merayakan Aidilfitri baru-baru ini.

Ketika mengiringi YB Dr Yunus, ADUN Sijangkang yang turun padang meninjau lebih dekat kerumah-rumah mereka yang terlibat, anggota-anggota Unit Amal tersebut telah menawarkan khidmat membantu mereka yang memerlukan bantuan di dalam membersih atau mengemas rumah.

Hasil tinjauan yang di buat di sekitar kawasan yang terlibat mendapati punca banjir tersebut ialah di sebabkan perparitan yang tidak sempurna menyebabkan aliran air yang tidak lancar. _Izha

Tg Sepat1

continue to “Unit Amal Kota Raja Menawarkan Bantuan Kepada Mangsa Banjir”

Pangkat Dan Keterangan


KETUA PENGARAH PUSATTIM. KETUA PENGARAH PUSAT/ HARIAN PUSAT
PENGARAH KOR PUSAT/ PENGARAH NEGERI
TIM. PENGARAH NEGERI / HARIAN NEGERI
KETUA KOR NEGERI / KOMANDER KAWASAN
TIM. KOMANDER KAWASAN
KETUA UNIT KAWASAN


-------------------------------------------------------------------------------------

Keterangan Pangkat


Mahkota Al-Amal, Bulan & Bintang
Mengutamakan tugasan 'Amal' berdasarkan
prinsip rukun Islam dan teras 'Amal'Bintang Emas 7 Bucu
Adalah Ikrar 'Amal' atau prinsip 'Amal' yang
menjadi panduan
Bintang Emas 14 Bucu & Bulatan Hijau Di Tengah
Adalah 14 negeri yang ada dalam Malaysia
dan berpaksikan Islam sebagai cara hidup
Logo Amal
Blog Widget by LinkWithin
continue to “Pangkat Dan Keterangan”

Logo Unit Amal

LOGO YANG PERNAH DIGUNAKAN OLEH JABATAN AMAL MALAYSIA BERMULA 1989 - 2009
Tangan Berpautan
Ikatan persaudaraan, semangat ukhuwah
dan membantu sesama manusia


Bendera Amal & Globe
Membawa panji-panji 'Amal' kepada semua kaum
dan bersifat global


Mahkota Al-Amal, Bulan & Bintang

Mengutamakan tugasan 'Amal' berdasarkan
prinsip rukun Islam dan teras 'Amal'

Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah Jabatan Amal Malaysia pada 4 September yang lalu telah bersetuju dengan perubahan logo yang dicadangkan oleh Timbalan Ketua Pengarah 4, Sdr Kasim Sabu.

Tujuan perubahan ini adalah sebagai usaha untuk menaikkan taraf Jabatan Amal seperti jabatan-jabatan yang ada dalam kerajaan. Perubahan ini juga adalah supaya Jabatan Amal Malaysia tidak hanya dipandang kecil bagi sesetengah pihak yang hanya melihat tugas Jabatan Amal sekadar mengutip derma di majlis ceramah atau bertugas untuk program-program parti sahaja.

Pada kali ini dibawah kepimpinan Ketua Pengarah Jabatan Amal yang baru Sdr Juhari Osman, satu usaha baru diketengahkan kepada kepimpinan Dewan Pemuda PAS Pusat yang mana Jabatan Amal ingin bergerak maju kehadapan bagi mencapai visi dan misi Jabatan Amal yang mana ianya telah ditenggelamkan sebelum ini.

Selain daripada perubahan logo, beberapa usul lain juga telah dipersetujui seperti sistem pangkat bagi Ahli Lembaga Pengarah Pusat, negeri dan kawasan. Selain Ahli Lembaga Pengarah, anggota yang mengikuti kursus kemahiran seperti penyelamat, mencegah kebakaran dan beberapa kemahiran lain yang disertai oleh anggota juga akan diberi pangkat khas.
continue to “Logo Unit Amal”

Lagu Unit AmalVersi Bahasa Malaysia


Beramal,beramal,amal kerana Allah,
Beramal,beramal,amal kerana Allah,
Beramal kerana Allah, itu syiar kami,
Beramal kerana Allah, itu syiar kami.

Allah, Allah, Allah Tuhan kami,
Allah, Allah, Allah matlamat kami,
Ar-Rasul ikutan kami,
Al-Quran panduan kami,
Ar-Rasul ikutan kami,
Al-Quran panduan kami.

Beramal,beramal,amal kerana Allah,
Beramal,beramal,amal kerana Allah,
Beramal kerana Allah, itu syiar kami,
Beramal kerana Allah, itu syiar kami.

Berjihad, berjihad, berjihad jalan kami,
Berjihad, berjihad, berjihad jalan kami,
Mati dijalan Allah cita tertinggi kami
Mati dijalan Allah cita tertinggi kami
Cita tertinggi kami, cita tertinggi kami?

Versi Bahasa Arab

Al amal,al amal, al amalulillah,
Al amal,al amal, al amalulillah,
Al amalulillahi, syiaruna,
Al amalulillahi, syiaruna.

Allah, Allah, Allahurabbuna,
Allah, Allah, Allahughayatuna,
Ar Rasul Kudwatuna,
Al-Quran Duaturuna,
Ar Rasul Kudwatuna,
Al-Quran Duaturuna.

Al amal,al amal, al amalulillah,
Al amal,al amal, al amalulillah,
Al amalulillahi, syiaruna,
Al amalulillahi, syiaruna.

Al jihad, al jihad, al jihadu sabiluna,
Al jihad, al jihad, al jihadu sabiluna,
Almautu fisabilillah asma amanina,
Almautu fisabilillah asma amanina,
Asma amanina, asma amanina?Lagu Amallulillah oleh Shoutul Amal
continue to “Lagu Unit Amal”

Cabaran

Bila kita sebut tentang cabaran, ujian, mehnah dan tribulasi dalam kita merealisasikan cita-cita Unit Amal ini ianya tidak dapat lari dari dua bentuk cabaran iaitu:

1. Cabaran dari dalam Jamaah.
2. Cabaran dalam kontek masyarakat


1. Cabaran dari dalam Jamaah.

Untuk merealisasikan kerja-kerja kebajikan, latihan kemahiran dan disiplin yang tinggi di kalangan anggota memerlukan pemecahan budaya tarbiyah. Jika di peringkat pengenalan kita didedahkan dengan budaya kesedaran dan ‘ilmu seperti pengajian, usrah, seminar, forum dan ceramah-ceramah politik semasa tetapi kali ini kita terjun dan memimpin di tengah-tengah masyarakat tentulah segala gerakgeri dan kemampuan kita diperhatikan. Oleh itu program pengisian mestilah dikembang dan diseimbangkan diantara Tarbiyah Rohiyah, Aqliah dan Jasadiyah.Lebih-lebih lagi kita, golongan pemuda-pemudi Islam dipertanggungjawabkan untuk memimpin bukan sahaja golongan kanak-kanak dan orang tua tetapi golongan remaja dan belia yang sedang tenggelam timbul dibawa arus jahiliyah moden. Tarbiyah yang dibina mestilah bersesuaian dengan sifat-sifat dan ciri-ciri kepemudaan seperti berdisiplin tinggi, tahan lasak, berilmu berkemahiran, berketerampilan, beriman dan beramal dengan ajaran-ajaran yang diketahui dan dipelajari.
Faktor perubahan Tarbiyah inilah yang menyebabkan sebahagian besar dari anggota-anggota Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat PAS di seluruh negeri gagal menggerakkan aktiviti Unit Amal dikawasan masing-masing malahan ada yang merasa Unit Amal seperti ‘ budak suruhan ’ yang `tidak ada kelas’ dan boleh diarah sesuka hati.

2. Cabaran dalam kontek masyarakat

Seperti yang kita sedia maklum, masyarakat di sekeliling kita telah disogok dengan berbagai berita dari berbagai media massa tentang kelemahan dan keburukan perjuangan Islam yang dibawa oleh parti kita. Semua orang tahu tentang orang-orang PAS yang suka berpolitik, handal bercakap dan suka mempolitikkan
-5-

sesuatu isu. Tetapi apabila dilihat oleh masyarakat, kemampuan dan kemahiran yang ada pada ahli kita apabila diminta sesuatu pertolongan oleh masyarakat ternyata apa yang dicakapkan tidak serupa bikin. Memang kita mempunyai ramai ahli-ahli yang pandai bercakap itu dan ini serta menjatuhkan hukum sehingga masyarakat merasa takut dan serba salah untuk bergaul dengan kita.

Kita kekurangan orang-orang yang serba boleh dan berkemampuan untuk memimpin masyarakat dan membetulkan kesilapan mereka secara praktikal.Sebenarnya kelemahan yang sebeginilah yang menyebabkan pihak musuh telah berjaya dengan propaganda mereka mempengaruhi pemikiran rakyat. Oleh itu kita mestilah memiliki ilmu dan kemahiran diri yang berlipat kali ganda daripada apa yang dimiliki oleh orang-orang awam, barulah masyarakat sekeliling akan percaya dan menghormati perjuangan yang dibawa oleh kita yang telah diamanahkan untuk menjadi ‘ Duta Parti’ di tengah-tengah masyarakat.

Akhirkata marilah kita menghayati Firman Allah Taala:

Dan siapkanlah diri kamu untuk menghadapi mereka dengan apa jua kekuatan yang kamu sanggupi, dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah, musuh kamu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak ketahui sedangkan Allah mengetahuinya ”.
Al-Anfal : 60

continue to “Cabaran”

Matlamat dan Tujuan

Matlamat sebenar Unit Amal terkandung di dalam pengertian
rukun amal itu sendiri iaitu:

1. Allah Matlamat Kami
2. Rasul Ikutan Kami
3. Al Quran Perlembagaan Kami
4. Jihad Jalan Kami
5. Mati Syahid Citi-cita Tertinggi Kami
6. Beramal Kerana Allah Syiar KamiManakala antara tujuan penting pada penubuhan Unit Amal ini ialah:

1. Penubuhan Sukarelawan berunifom ini adalah satu pendekatan dari Parti Islam Se Malaysia (PAS) untuk memberi khidmat kepada masyarakat khususnya generasi pemuda-pemudi.

2. Penubuhan pasukan ini juga adalah merupakan suatu alternatif kepada pasukan sukarelawan berunifom yang sedia ada yang telah ternyata gagal dalam merealisasikan syariat Islam di dalam kegiatan mereka.

3. Membina tahap disiplin yang tinggi, cergas, tangkas, berkemahiran diri dan berketahanan diri dan bertanggungjawab dengan amanah yang diberikan oleh pimpinan kepada anggota-angota Amal.

4. Memberi pilihan baru pada generasi pemuda-pemudi untuk mengisi aktiviti-aktiviti yang bermenafaat lagi berfaedah.

5. Membina seberapa banyak ilmu kemahiran dan kepimpinan pada setiap anggota sebelum diperturunkan ke dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan.

6. Menjadi tenaga penting Jamaah dalam gerakerja-gerakerja yang tertentu seperti yang diarahkan dari masa ke semasa.

7. Membentuk dan melatih anggota-anggota supaya beriman dan beramal hanya kerana mencari keredaan Allah S.W.T.

continue to “Matlamat dan Tujuan”

SEJARAH UNIT AMAL

SEJARAH UNIT AMAL

Ianya dicetuskan melalui sebuah panduan kertas kerja induk Lujnah Kebajikan Dan kemasyarakatan DPP Pusat sessi 1989/91. Kemudian disahkan oleh mesyuarat Jawatankuasa kerja DPP Pusat kali ke 4 pada 1 Julai 1989 dengan digerakkan oleh satu unit penajaan seramai 12 orang dari Terengganu yang mempunyai pelbagai pengalaman pasukan sukarelawan beruniform.Majlis pelancaran Unit Amal (Kebajikan dan Reakreasi) telah diadakan pada 14 hingga 16 Februari 1991 bertempat di pantai peranginan Tok Jembal, Kuala Terengganu yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Unit Amal Pusat dengan kerjasama Unit Amal Terengganu. Pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh Tuan Guru Haji Harun Taib (Ahli Majlis Syura Ulama’) AJK PAS Pusat merangkap Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu pada masa itu. Jambori pertama kali ini telah berjaya mengumpulkan penyertaan seramai 851 anggota Unit Amal dari seluruh negeri.
Tuan Hj Hussin Ismail telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Unit Amal yang pertama. Pasukan ini kemudiannya diikuti oleh Penubuhan Unit Amal Nisa oleh Dewan Muslimat PAS Pusat.Bermula dari sinilah penubuhan Unit Amal di seluruh negeri dan kawasan dipertingkatkan. Sdr Jamuliddin Ellias telah dipilih sebagai Ketua Pengarah Unit ke 2 bermula 2002-2005.Berbagai kejayaan telah berjaya dilaksanakan oleh Unit Amal Pusat selama tempoh tersebut terutama dalam memberi khidmat kepada PAS disemua peringkat.
Mulai Julai 2005 Sdr Jamsari Marsom telah dipilih Ketua Pengarah ke 3 menggantikan Sdr Jamuliddin ellias yang telah melebihi umur pemuda. Dibawah YB Salahudin Ayub selaku ketua DPPP satu perubahan drastic dilakukan oleh Unit Amal untuk menumpu engagement dengan masyarakat sesuai dengan misi dan visi baru DPPP.


Bermula Februari 2006, Unit Amal telah dianugerahkan pakaian rasmi (uniform) baru berwarna merah terang yang lebih ceria sesuai dengan citarasa pemuda pada ketika ini. Majlis penyampaian penganugerahan pakaian rasmi ini telah disempurnakan oleh Menteri Besar Kelantan, YAB Dato’ Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz Nik Mat di Perdana Resort, Kota Bharu, Kelantan.
continue to “SEJARAH UNIT AMAL”

DAP Negeri Perak mahukan pemudanya menyertai Unit Amal

Hebat...itulah yang boleh dikatakan, apabila DAP Negeri Perak mahukan pemudanya menyertai Unit Amal Pas setelah mereka melihat cara kerja dan kekuatan unit ini dalam melibatkan diri dalam kerja-kerja masyarakat.

Hasrat tersebut disuarakan oleh Setiausaha DAP Perak,YB Nga Kor Ming kepada Pengarah Jabatan Amal Pas Negeri Perak Sdr Zamarul Aini Abd Malik,yang mahu melihat Pemuda DAP bersama-sama pemuda Pas dalam Unit Amal tersebut.

Hasrat DAP itu adalah perkembangan yang sangat positif dan mampu mengukuhkan lagi kerjasama antara parti dalam Pakatan Rakyat Perak.Menurut Sdr. Zamarul,perkara itu akan dibincangkan diperingakat Pas pusat, ia memerlukan penelitian secara terperinci dalam beberapa perkara yang tertentu.
Bai : MCA tak teringin ke nak join Putera Umno...


continue to “DAP Negeri Perak mahukan pemudanya menyertai Unit Amal”

DPP KOTA RAJA KE RUMAH SENIMAN PAK HAMID

Tanggal 13/9/2009, Satu lawatan di rangka oleh lajnah Kesenian, kebudanyaan dan Rekreasi (DACS) DPPKR bersama Pas Kawasan Kota Raja telah berjalan dengan jayanya pada hujung minggu yang lalu. Kehadiran kami di sambut baik oleh seluruh sesi keluarga Pak Hamid. Kunjungan kami bukan sahaja disertai oleh Ajk pimpinan DPPKR bahkan juga turut disertai oleh DMP dan Unit Amal Kota Raja.

Pak Hamid yang tinggal bersama anak sulung nya yang terletak di Taman Sri Andalas membuatkan tautan ukhwah diantara Pimpinan Pemuda DPPKR dengan golongan seniman seperti Pak Hamid dieratkan sekaligus menolak segala spekulasi yang mengatakan PAS amat menentang dan mengecam golongan Artis.
Sememangnya sumbangan Pak Hamid dalam dunia hiburan tanah air banyak memberi kesan sahingga kemajuan yang di kekecapi golongan seni tanah air kini.
Kami sempat beramah mesra bersama Pak Hamid tetang karier pak Hamid Kini.
"Pak Hamid sekarang ni dalam proses menyiapkan satu drama yang bertajuk Halimah Jongang"
Kami dari AJK PAS kawasan Kota Raja mendoakan agar Pak Hamid senantiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan agar segala usaha yang dilakukan diberkati Allah hendaknya....

Di samping itu juga Pak Hamid ada berpesan buat golongan muda khususnya artis-artis baru yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan agar sentiasa menghormati golongan Veteran serta menjaga adab-adab ketimuran agar Islam dan bangsa melayu sentiasa disanjung.

DPPKR dan Pas Kawasan kota Raja merakamkan jutaan terima Kasih kepada Pak hamid di atas kesudian menerima kunjungan kami....

Syukran....
Sekali lagi 7 anggota Unit Amal Kota Raja turut serta mengadakan program Ihya Ramadhan anjuran Yayasan Amal Selangor dan Jabatan Amal Negeri Selangor bersama masyarakat Orang Asli di Kg Orang Asli Bt.12, Sg Cincin, Gombak pada 06 September 2009 (ahad). Turut serta dalam program tersebut ialah Sdr Ahmad Zaidy Abd Mutalib selaku Timb. Ketua Pemuda PAS Selangor, Hj Azmi Pengarah Jabatan Amal Selangor, Sdr Jamil Saring daripada Yayasan Amal dan lain-lain.

continue to “DPP KOTA RAJA KE RUMAH SENIMAN PAK HAMID”

IHYA RAMADHAN, SUMBANGAN DAN IFTAR AMAL

Pada 29 Ogos 2009 (sabtu), Anggota Unit Amal Kota Raja bersama Yayasan Amal Selangor dan Jabatan Amal Negeri Selangor, mengadakan program bersama masyarakat Orang Asli di Kg Orang Asli Bt. Manchong, Bt Beruntung.


continue to “IHYA RAMADHAN, SUMBANGAN DAN IFTAR AMAL”

Blog Widget by LinkWithin

Latihan Amal

Latihan Amali Jabatan Amal Kedah
info : Perjuangan Belum Selesai
Wajar dicontohi..

FEEDJIT Live Traffic Feed

My Blog List

 
UAKR Template by SUUAKR | Dragon Hill And adaptation in blogger by Ctemplates